Kako gledati europsko finale misije Rosetta Comet u četvrtak, petak

Utjecaj Rosette na komet 67P: Umjetnik

Umjetnička ilustracija europske sonde Rosetta koja završava svoju misiju dodirom kometa 67P Churyumov-Gerasimenko 30. rujna 2016. (Slika zasluga: ESA / ATG medialab)

Europska misija kometa Rosetta koja stvara povijest je prilazi kraju , a veliko finale možete gledati uživo u četvrtak i petak (29. rujna i 30. rujna).



Oko 6.40 sati EDT (1040 GMT) u petak ujutro, Rosetta bi se trebala polako spiralno spustiti na površinu komete 67P/Churyumov-Gerasimenko, oko koje robotska letjelica kruži više od dvije godine. Možeš taj epski trenutak pratite uživo na demokratija.eu - kao i niz drugih Rosetta događaja u četvrtak i petak - ljubaznošću NASA TV -e i Europske svemirske agencije (ESA).

Događaji u četvrtak sadržavat će znanstveni brifing Rosette od 8:30 EDT do 11:30 AM EDT (1230 do 1530 GMT). Tijekom brifinga ESA -e, znanstvenik projekta Rosetta Matt Taylor i brojni drugi članovi tima razgovarat će o vrhunskim otkrićima misije koja je lansirana u ožujku 2004. i stigla na Comet 67P u kolovozu 2014. Time je postala prva letjelica ikada kružiti oko kometa. [ Rosettina zadivljujuća misija kometa u slikama ]

Zatim će u petak NASA TV osigurati pokrivanje slijetanja Rosette od 6:15 do 8:00 EDT (1015 do 1200 GMT); NASA -ini stručnjaci raspravljat će Rosettin posljednji čin i postignuća misije. (Budući da je trenutno potrebno 40 minuta da signali iz Rosette stignu do Zemlje, potvrda dodira letjelice se ne očekuje prije oko 7:20 ujutro EDT ili 1120 GMT.)

Umjetnička ilustracija europske sonde Rosetta koja završava svoju misiju dodirom kometa 67P Churyumov-Gerasimenko 30. rujna 2016.(Slika zasluga: ESA / ATG medialab)

ESA će u petak od 6.30 EDT do 7:40 EDT (1030 do 1140 GMT) ugostiti vlastiti webcast o završetku misije, iako se ta vremena mogu malo promijeniti jer znanstvenici iz Rosette pojačavaju vrijeme utjecaja sonde, rekli su dužnosnici ESA-e . Taj prijenos možete uživo pratiti putem ESA -e ovdje: https://livestream.com/ESA/rosettagrandfinale .

Tačdaun u petak bit će drugi za misiju Rosetta. Orbiter je također nosio lander veličine perilice za rublje nazvan Philae, koji se spustio na površinu kometa 67P u studenom 2014. To slijetanje nije prošlo po planu; Harlani za usidrenje Philae nisu uspjeli opaliti, a letjelica je dva puta odskočila prije nego što se smjestila ispod ledenog prevjesa.

Tačno gdje je Philae završila ostalo je misterij sve do ovog mjeseca, kada su članovi tima Rosette napokon ugledao na slikama 67P koje je snimio orbiter.

Pratite Mike Wall na Twitteru @michaeldwall i Google+ . Prati nas @Spacedotcom , Facebook ili Google+ . Izvorno objavljeno dana demokratija.eu .